Vereniging van eigenaren

Naar Vérteskozma

Opgelet, dit wordt geopend in een nieuw venster. AfdrukkenE-mail

Circa 13 km vanaf het park, 9 km vanaf parkeerplaats aan het einde van het dorp Várgesztes bij het begin van het bos . Respectievelijk 3 en 2 uur.

 

Vanuit het villapark naar het dorp, door de hoofdstraat (Arány János út) rechtdoor tot het bos. De holle, langzaam stijgende weg volgen. Deze komt uit in Vérteskozma.


Vérteskozma is een vriendelijk en welvarend ogend, door hoge heuvels ingesloten dorp. De van oorsprong Duitse bevolking, die in het begin van de 17de eeuw door de machthebbers was aangetrokken om het door de Turken uitgemoorde land te bevolken, werd in 1945 door de Russen in zijn geheel naar Duitsland gedeporteerd. Een gedenkplaat herinnert aan deze dramatische gebeurtenis.
Helaas is er in het dorp geen gelegenheid meer om iets te gebruiken.

Ruim halverwege het dorp, na de kerk, linksaf tussen de huizen door omhoog, over het hoog gelegen open land tot het bos, daar rechts naar beneden tot aan de verharde weg (groen gemarkeerd). Hier linksaf. Bij driesprong linksaf (geel gemarkeerd). Op dit punt staat een steile rots die de duivels preekstoel wordt genoemd.Vanaf hier gele route volgen over de verharde weg door diep dal. Bij splitsing links aanhouden (verharde weg gaat naar rechts). Dan, na 400 m. – steeds gele route volgend – rechtsaf, tot einde van het bos, vandaar links (geel en blauw + ) tot parkeerplaats.