Vereniging van eigenaren

Informatie voor kopers

Opgelet, dit wordt geopend in een nieuw venster. PDFAfdrukkenE-mail

Villapark Várgesztes is een ruim opgezet park met op dit moment 125 villa’s (er is nog ruimte voor enige uitbreiding). Het is rustig gelegen aan een weg die even verderop in het zeer landelijke dorpje Várgesztes eindigt. De omgeving is bosrijk. Het park is gemakkelijk bereikbaar: via autosnelweg Wenen-Budapest tot TataBanya en dan ca 20 km over tweebaansweg, eerst door bebouwd gebied en gaandeweg door een steeds groenere omgeving. Het park zelf heeft een gezellig openlucht zwembad en een mooi “middencentrum” met aquacentrum (met binnenzwembad), restaurant, bowlingbanen en bar. Er is uiteraard een receptie en er is een kleine winkel voor de eerste levensbehoeften.

Als u een villa koopt, koopt u feitelijk een hongaarse BV (Kft), met daarin de villa en het bijbehorende grondstuk. De reden dat u een Kft koopt is dat een buitenlander in Hongarije destijds geen grond in eigendom mocht hebben, en een onderneming (Kft) wel.

Bijna alle villa’s zijn eigendom van Nederlandse eigenaren. Deze zijn verenigd in VVE Várgesztes. Dit is een vereniging naar Nederlands recht, dit betekent ondermeer dat besluiten, op voorstel van het gekozen bestuur, door de leden worden genomen. De vereniging probeert in de breedste zin van het woord de belangen van de leden te behartigen in Hongarije en heeft daarvoor ondermeer een agent in Hongarije in dienst. De VVE heeft twee hongaarse dochterondernemingen, één voor de verhuur en één voor aankoop van onroerend goed. Beide Kft’s hebben VVE-bestuursleden als directeur

De villa’s worden wanneer men dat wenst verhuurd via de dochteronderneming. Alle Nederlandse eigenaren stellen hun huis beschikbaar voor verhuur en ontvangen daarvoor een vaste vergoeding. Elke verhuurder ontvangt dezelfde vergoeding, het enige onderscheid zit in het type huis; we kennen de standaard villa’s, de nummers 1 t/m 100 en 16 aquavilla’s binnen de nummers 100 t/m 125. De aquavilla’s ontvangen een hogere vergoeding.

Begin 2008 heeft de VVE alle rechten en de gehele infrastructuur van het Park verworven.
Alle VVE leden hebben meegedaan; een grote bank is bereid gevonden om te investeren. Voor elke villa is een bijdrage van €7000 gestort om de eigen-geld-inleg te dekken. Villa-eigenaren hebben daarvoor een aandeel in de Kft die de infrastructuur heeft aangekocht (en dus in het gehele park) en recht van overpad en recht op nutsvoorzieningen. Via de opbrengsten van de verhuur aan derden wordt de lening zo snel als mogelijk afbetaald. (Leden ontvangen gedurende die periode wel een aandeel in de huuropbrengst). Deelname is een vrije keuze, maar wordt dringend aangeraden: als alle leden solidair zijn staan we samen het sterkst.